Parisuhde on lapsen koti?

3.4.2019

Lapseni tulee joka päivä meidän kaksioomme. Ympärillä on lämpimät seinät, kodikkuutta, ruoka ajat ja lapsen elämästä huolehtiva äiti. Onko tämä kuitenkaan lapseni koti, jos parisuhde määrittää kodin? Lapseni ei totisesti elä kadulla, eikä kärsi ongelmista, joista kodittomat lapset kärsivät, kuten epävarmuudesta, epäluottamuksesta, asioiden arvaamattomuudesta, tai epävakaudesta ruoan saannin suhteen.

Voin vertailla tätä kahden hengen perhettä niihin perheisiin, joissa parisuhde ei toimi, tai niihin perheisiin, joissa taistellaan päihderiippuvuuden kanssa. Voin verrata omaa tilannettani, johonkin huonoon. Voin myös myöntää, että silloin kun perhe on tasapainoinen ja siellä on isä ja äiti sekä sisaruksia, lapset voivat saada jotain enemmän, kuin mitä oma lapseni saa.

Voin antaa vain täyden panoksen itsestäni. Elämä on kuitenkin sellaista, että se ei mene kuin stromssössä, ei ainakaan kaikilla. Ihmiset eroavat, tulevat suunnittelematta raskaaksi, ja vanhempia myös kuolee. Mikään ei takaa täydellisyyttä, emmekä voi aina valita. Tämä pätee niin rikkaille kuin köyhillekin.

Totta kai haluaisin antaa lapselleni perinteisen ydinperheen mallin kaikilla herkuilla, mutta en ole pystynyt siihen. Tilanne ei muutu vertailemalla muihin, joilla menee huonommin kuin minulla. Voin toki puolustella sillä, että lapseni ei tarvitse kuunnella parisuhderiitoja, -ei tarvitse, mutta ei lapseni saa myöskään niitä kokemuksia, joita perinteisessä perhemallissa parhaimmillaan saadaan. Näin se vain on.

Elämän epävarmuutta, tai hallitsemattomuutta ei ole helppo hyväksyä. Voin kuitenkin heittäytyä siihen luottamukseen, että kaikella on tarkoituksensa. Minä olen saanut juuri tämän lapsen ja lapseni on saanut juuri tämän äidin ja sillä on oma tarkoituksensa, niin uskon. Ehkä juuri minä voin antaa ne eväät lapselleni, jotka hän elämässään tarvitsee.

Lapseni sanoi eräänä päivänä, että äiti minulla on sinun kanssasi turvallinen olo, kun tiedän että sinä määräät ja minä tiedän mitä pitää tehdä. Se oli aikamoinen analyysi seitsemän vuotiaalta. Kodin luo mielestäni rakkaus, turvallisuus, se että on tunne, että voin olla tässä kodissa, sellainen kuin olen. Sitten tarvitaan vielä perustarpeiden täyttymistä sopivassa määrin.

Uskon, että pystyn antamaan lapselleni sellaiset eväät, että hänellä on mahdollisuus opiskella hyvään ammattiin ja kenties itse muodostaa aikuisena sellainen perhe, jota en itse ole hänelle pystynyt antamaan.

Omaa ystäväpiiriä katsoessa huomaan, että toiset yksinhuoltajien lapsista ovat pystyneet muodostamaan pysyviä kestäviä parisuhteita ja toiset taas eivät. Kaava tuntuu olevan samanlainen sellaisten perheiden lapsien suhteen, jotka ovat kasvaneet perinteisissä ydinperheissä.

Kaikesta huolimatta olen sitä mieltä, että parisuhde on eri asia kuin vanhemman ja lapsen välinen suhde. Parisuhde ei automaattisesti tarkoita, että lapsi voi olla oma itsensä parisuhteen voimasta. Mikäli äidin ja lapsen välinen suhde/tai isän ja lapsen välinen kiintymyssuhde ei toimi, ei vanhempien välinen parisuhde välttämättä tilannetta korjaa. Tiedän perheitä, joissa vanhempien välinen suhde on hyvä, mutta esim. äidin ja lapsen välinen suhde on erittäin löyhä, suorastaan vihamielinen. Tiedän myös sellaisia esimerkkejä, joissa esim. äiti kokee, että lapsi on tullut hänen ja miehen väliin ja ryhtyy kilpailijaksi lapsensa kanssa. Tiedän myös sellaisia perheitä, joissa vanhempien ja lasten väliset kiintymyssuhteet ovat hyviä, samoin kuin vanhempien välinen parisuhdekin. Sairaat mallit sairastuttavat ja terveet tervehdyttävät, siitäkin huolimatta onko niitä tarjoilemassa yksi, vai kaksi vanhempaa.

teksti: Pia Valtonen

kuva: James Wheeler / Unsplash

Lapsen katse

26.3.2019

Kun lapseni syntyi, hän tapitti suuret ruskeat silmät nauliintuneina minuun koko valveilla oloaikansa. Katse oli nauliintuneena minuun ja siinä kaikki. Lapseni katseella oli vain yksi suunta.
Kun siskoni lapsi syntyi, hänen päänsä kääntyili kahteen suuntaan. Ensin äitiin, sitten isään ja takaisin äitiin. Hänellä oli kaksi näköalaa. Minun lapsellani vain yksi.

Mietin tätä paljon. On asioita, joita en voi lapselleni antaa. Voin vaikuttaa vain siihen, mitä itse annan. Minua painoi se, mitä vaille lapseni mahdollisesti jää, kun hän kasvaa vain äidin kanssa. Asiaan liittyi myös tietynlaista huolta. Mitä, jos minulle tapahtuu jotain…Kuka huolehtii lapsestani? Lapseni on vain minun varassani. En voi mitään sille tosiseikalle, että yhden vanhemman ja yhden lapsen yksikkö on hyvin haavoittuvainen.

Voin lohduttautua ajatuksella, että voin kuitenkin vaikuttaa siihen, että olen hyvä äiti lapselleni. Pyrin antamaan hänelle parasta. Eivät kaikki perheet ole onnellisia perheitä. Eivät kaikki iskät ole hyviä iskiä. Eivätkä kaikki äidit ole hyviä äitejä. Siitäkin huolimatta, en pysty antamaan lapselleni sitä, mitä suurempi perhe parhaimmillaan pystyy. Olen rajallinen. Minun on hyväksyttävä se asia. Hyväksyttävä se, että olemme kahden henkilön perhe. Olemme tällainen perhe.

Lapseni kaipaa sisaruksia, hän puhuu siitä, miltä tuntuisi, jos olisi pikkusisko. Hän haluaisi edes kerran kokea, miltä tuntuisi olla elokuvissa isän ja äidin kanssa. Istua heidän keskellään ja syödä irtokarkkeja. Joillekin lapsille tämä on niin itsestään selvää, että he eivät edes mieti koko asiaa.

Lapseni on siinä iässä, että hän itsenäistyy minusta luontaisesti jonkin verran. Hän kaipaa henkilöä, jonka turvin voi tätä irrottautumista tehdä. En voi tarjota hänelle sitä henkilöä. Voin jälleen antaa vain oman panokseni. En riitä kaikkeen. Voin vain rakastaa lastani ja myöhemmin nähdä, mihin se sitten riitti. Voin vain luottaa, että elämä kantaa. Tällä on ehkä tarkoitus.

Arkemme on kaikesta huolimatta täynnä valoa. Myös väsymystä ajoittain, mutta siihen mahtuu paljon rakkautta.

Joulujuhlassa lapseni oli luokkansa kanssa esiintymässä. Kuuntelin lauluja, joita luokka lauloi. Yhtäkkiä näin lapseni keikkuvan jonossa, ikään kuin hakien jotain tärkeää. Hänen katseensa harhailee ja lopulta pysähtyy etsimäänsä – minuun. Näen katseessa sellaista riemua ja iloa, että se täyttää minut kokonaan. Hetkeksi unohdan kaikki ihmiset ympäriltäni. Näen vain lapseni katseen. Ja mieleeni tulee Suvi Teräsniskan laulun sanat: “Ja minä olen sinun, Ja minä olen sinun, niin kauan kuin voin.”

Teksti: Pia Valtonen

Kuva: Ben White / Unsplash (Kuvan lapsi ei liity kirjoitukseen).

Yksinhuoltajan haaveet maksavat enemmän

19.3.2019

Kun lapsituet aikoinaan päätettiin säilyttää perheillä, joiden vuositulot olivat 100 000 vuodessa, sappeni kiehui. Päätöstä perusteltiin jokaisen lapsen oikeudella. Minulla on pieni kaksio ja isovanhempieni peruja oleva, sukulaisilta perinnössä lunastettu vanha mummola. Maksoimme perintöveroa kipeäksi asti. Vakityössä tienaan 30 000 vuodessa ja olen yksinhuoltaja. Elämä pyyhkisi taloudellisesti mukavasti, jos en omistaisi mitään. Sossun tuillakin, pyörittäisin talouttani ruhtinaallisemmin kuin nyt. Koska omistan kaksion ja kesämökin, elän joka kuussa pienemmillä rahoilla kuin yksin asuvat sosiaalitoimen asiakkaat. Kesälomarahat ovat helpotus, kun niillä saa viimeistään kasautuneet laskut ajan tasalle. Omistan selvästikin enemmän maallista mammonaa kuin yksinhuoltajalle on tässä yhteiskunnassa sallittu.

Mietin politikkojen lausetta siitä, että lapsilisät ovat kaikkien lasten oikeus. Minua on aikoinaan opetettu, että lapsilisillä kuuluu hankkia mm. lapsille vaatteita, tai niillä kuuluu maksaa harrastuksia. Minä maksan niillä ruokalaskuja. Lapsilisien ja elatustukien turvin meidän perhe pysyy leivässä. Kun kesälomarahoista päätettiin leikata, tilanne tuntui katastrofilta. Se, että yksinhuoltajien päivähoitomaksut huokenivat, sai huokaisemaan helpotuksesta.

Ennen omaisuutta ja lasta, elin tilanteessa, jossa pystyin matkustelemaan ja ostamaan sitä ruokaa, mitä mieli teki. Nyt elämän sisältöä tulee siitä haasteesta, miten saan ruokatalouteni pyörimään ja autoni kulkemaan 200-300 eurolla kuukaudessa. Kun systeemi on erittäin hyvä, ja joka kohta tarkkaan mietitty, se jopa onnistuu.

Minulla on omaisuutta, mutta ei rahaa. Joku voisi sanoa, että myy kaikki ja lopeta köyhyydessä eläminen. Evakkojen jälkeläisenä mummolassani konkretisoituu juureni, joita pidemmälle en pääse. Mummolassa, kesämökilläni on lapsuusmuistoni, sielunmaisemani. Ajatellessani koko paikkaa, kuulen Päijänteen loiskivan rantakivillä ja haavan havisemassa loppukesän tuulesta. Siellä kiven päällä niemen nokassa on minun ”kirkkoni”, pyhä paikka. Paikka, jossa olen ollut rakastettu, lapsi ja täysin vapaa. Siellä saan yhteyden menneeseen, nykyhetkeen ja tulevaan. Mieluimmin kärsin nälästä, kun luovun tästä paikasta. Haaveilen, että voisin tienata tämän paikan avulla joskus leipäni. Haaveilla on hintansa, eikä se hinta ole juurikaan halpa kohteessa, jota täytyy remontoidakin, tietysti itse.

Minua alkaa hikoiluttaa kun vanhemmat whats apissa pohtivat, paljonko lapsen opettajalle kerätään joululahjarahaa. Meillä vanhempien ehdotus oli 20 euroa perheeltä. Minä vihelsin pelin poikki. Me saatamme elää sillä rahalla koko viikon. En ole valmis näkemään nälkää siksi, että opettaja saisi loisteliaamman joululahjan. Ajatushan on tärkein.

Puhuessamme rahan tuomista mahdollisuuksista minun ja lapseni luokan vanhempien välissä on mielettömän syvä kuilu. Minulle yksinkertaisesti on mahdotonta laittaa rahaa mihinkään muuhun kuin bensaan ja ruokaan. Jokainen euro on suunnitelmallisesti kiinni sidottu pakolliseen pärjäämiseen. Kaikki mikä ikinä pystytään, tehdään itse. Teen kuukauden ruoat annoksina pakkaseen. Lasken annospussien määrät ja huokaisen helpotuksesta kun niitä on kuukauden päivien mukainen määrä.

Minun lapseni harrastaa kerran viikossa ja tuttujen kautta käymme hoitamassa pientä ponia, jolla voi ratsastaa. Lapseni saa siis ratsastaa ilmaiseksi. Kun ei ole juurikaan maallista mammonaa, ovat suhteet kultaakin arvokkaampia.

Mietin, onkohan päättäjillä minkäänlaista todellista kosketusta minun kaltaisiini äiteihin? Yksinhuoltajiin, jotka ovat tunnollisesti opiskelleet, ovat hyvässä työpaikassa ja elävät köyhinä kuin kirkon rotat, selviytyen ihmeen kaupalla arjestaan. Olen hyvätuloinen köyhä. Olen kuullut lauseen, että suomalaiset eivät tarvitse Jumalaa, koska heillä on KELA. Minä kuulun kuitenkin siihen joukkoon, joiden on huudettava Jumalan puoleen. Ehkä se tekee minusta onnellisen, koska elän ihmeessä, selviytymisen ihmeessä.

teksti: Pia Valtonen

kuva: Pxhere.com

Äitiys

13.3.2019

Tulin yllätyksellisesti raskaaksi. Lapsi oli heti tervetullut, mutta parisuhde lapsen isään oli jo päätetty ennen tietoa raskaudesta. Isä on lapsen elämässä täysin satunnaisesti. Arjen pyöritän itsekseni.

Kun huolehtii lapsesta yksin, voi oman ajan unohtaa täysin. Vuosiin en pystynyt harrastamaan mitään, vaikka minulla on hyvät tukiverkostot. Tämän päivän ihmiset ovat kiireisiä. Harva pystyy sitoutumaan siihen, että ottaa naapurin lapsen säännöllisesti kotiinsa kerran viikossa. Vauvani oli täysimetyksessä ja tuntui tukehtuvan tuttipullon tuttiin. Pumppaamalla en saanut kuin pisaran maitoa irti, joten lapseni ei juurikaan ollut mihinkään jätettävissä. Istuin myös vessanpöntöllä ja seisoin suihkussa vauva käsissäni.

Lapsi muuttaa arjessa kaiken, sillä koko arki pyörii yhtäkkiä tämän pienen, mutta käänteitä tekevän henkilön ympärillä. Herne vaihtuu suurelta kehältä pienelle kehälle. Haasteeni muuttuivat senkaltaiseksi, kuinka saan voileipäni voideltua, tai roskat vietyä. Olin ollut johtajan hommissa ja oli tervetulluttakin, että yhtäkkiä minun ei tarvinnut keskittyä kuin omaan pieneen lapseeni ja se riitti.

Kun eräänä päivänä törmäsin ystävääni kaupassa. Havahduin huomaamaan, että jotkut vauvojen äidit käyvät yksin kaupassa. Olin niin kiinni ”ihokas lapsessani”, että en edes ajatellut sellaisen olevan mahdollista kenellekään äidille. Havahduin ymmärtämään, että se koskeekin vain minua, koska minulla ei ollut vierelläni sitä toista aikuista. Samaan aikaan olin myös äärimmäisen kiitollinen ystävistä, jotka lähtiessä sanoivat, että viemmekö roskat. Olin myös kiitollinen niille ystävilleni, jotka pysyivät vierelläni, vaikka oma arkeni oli täysin muuttunut. En voinut lähteä juuri mihinkään. Puhelin oli elintärkeä.

Minun lapseni oli huutamatta vain silloin kun hän oli täydessä ihokontaktissa. Niinpä sidoin hänet itseeni kantoliinalla. Siinä hän asui ensimmäisen vuoden kuin kenguru pussissa. Itse hyppelin joka paikkaan, lapsi pussissa. Nukuinkin lapsi iholla tissi lapsen suussa. Lapseni oli tyytyväinen ja itsekin koin että ensimmäistä kertaa pitkästä pitkään aikaan, en elä rasittavassa pakkotahtisuudessa ja suorituskeskeisyydessä. Voin mennä äitilapsipiireihin, syödä siellä aamupalan ja tulla kotiin. Lapseni nukkui ainoastaan ihollani päiväunet ja jos juuri silloin sattui tulemaan telkusta suomifilmi, katsoin sitä… En kuitenkaan voinut lukea kirjaa, en saanut niin hyvää asentoa, kantoliina ympärilläni. Pitkät käteni oli yhtäkkiä lyhentyneet puolella, ja oli aika haastavaa mm. kirjoittaa sormet näppäimillä, lapsi vei edestäni puoli metriä tilaa. Olin onnellinen, mutta tyytyväinen illalla siitä, että olen jälleen selviytynyt tämänkin arkipäivän haasteista.

Äitiysloma oli minulle lomaa, koska en odottanut suuria. Oli ihanaa kun oli aikaa pysähtyä hetkeen. Oli aikaa tiedostaa, mitä olin saanut ja miltä se tuntui. Se oli verkkaista hidasta laatuaikaa. Olin onnellisessa asemassa siinä mielessä, että sain lapseni melko myöhäisellä iällä. En kaivannut, että saisinpa tehdä sitä tai tätä, olin jo ehtinyt tehdä kaikenlaista. Äitiyslomalla ja hoitovapaalla sain itseni kiinni monesti, ajatuksesta, että en luopuisi oman lapsen tuottamasta onnesta ikinä. Onneksi ehdin nauttia tuosta ajasta, koska en etukäteen arvannutkaan kuinka rankaksi asiat muuttuisivat aikanaan töiden alettua.

Äitiys on omista haluista luopumista, kestämistä ja jaksamista. Se on hinta, jonka mielelläni maksan. Elämä ei anna kaikkea, en saanut haaveilemaani perinteistä ydinperhettä, mutta sain lapsen. Me yhdessä muodostamme tämän perheen. Toivottavasti saan pitää hänet niin kauan kuin minussa henki pihisee.

Lapsen saanti toi itselleni jonkinlaisen levollisuuden. Olin saanut elämääni jatkumon. Nyt jo seitsemän vuotias tyttäreni sanoi minulle kesällä, että Äiti, sinun mummo opetti sinut pysymään hyvässä. Sinä opetat minut pysymään hyvässä ja minä opetan minun lapseni hyvään. Elämäni jatkuu minun jälkeen vielä lapsessani ja toivottavasti lapsen lapsissani.

Lapseni on imenyt minusta itseensä ne arvot, jotka oma mummoni on minulle antanut. kuulen historian havinan nykyhetkessä, tuntuu hyvältä. Koen, että olen osa suurta kokonaisuutta. Kokonaisuutta, joka on ollut ennen minua ja jatkuu vielä minun jälkeenkin.

Teksti: Pia Valtonen
Kuva: Omar Lopez / Unsplash.com

Tartu hetkeen

4.12.2018

Tämän elämänohjeen ja viisauden on kuullut varmasti jokainen, niin myös minäkin. Elämme vain kerran, joten Tartu hetkeen. Kuulostaa niin helpolta, toteutuspuoli hieman ontuu. Monen elämä valitettavasti on usein todella kiireistä, arkista puurtamista: herää, syö, työskentele, syö, nuku, syö, herää… Jossakin välissä pitäisi ehtiä liikuntaakin harrastaa. Tähän yhtälöön kun lisätään lapsi/lapsia, yhtälö monimutkaistuu. Asiaa helpottaa kummasti, jos perheessä on kaksi vanhempaa jakamassa kodin ja vastuun mutta kun onkin vain yksi vanhempi, yhtälö tuntuu joskus mahdottomalta. Vaikka olenkin aina ollut hyvä matikassa, tuntuu että tätä yhtälöä en saa ratkaistua.

Päiväni ovat yleensä hyvin työntäyteisiä: huolehdin lapsesta, vien hoitoon/haen hoidosta, käyn töissä/koulussa, hoidan miljoonia asioita, käyn kaupassa, valmistan ruuat, siivoan, pesen pyykkiä, teen mahdolliset koulutehtävät, luen tentteihin. Lista jatkuu joskus loputtomiin. Kuuluuko elämän olla pelkkää suorittamista? Tartu hetkeen, elä hetkessä, nauti elämästä. Näitä ohjeita olen koittanut takoa päähäni monen monta vuotta. Miksi en osaa hieman ”hellittää”, ottaa rennommin, luottaa että kaikki kyllä järjestyy? Sen sijaan stressaan asioista, jotka ovat vielä valovuosien päässä (kuten lapsen tuleva teini-ikä) ja suoritan päiviä kuin tehtävälistaa check, check, check. Selkeät rutiinit ja aikataulut helpottavat elämää kyllä kummasti, sitä vain suorittaa asioita niin kuin kuuluu mutta usein mieleen hiipii, että tämmöistäkö tämän kuuluu olla? En haluaisi olla aina se kireä nipottava mutsi. Jonkun täytyy muuttua.

Eräs arkinen ilta kotona ollessa, oli lapsen iltapuuhat menossa. Lelujen siivous tuntui niin kamalan hankalalta (jälleen kerran) ja omat hermot olivat kireällä jo valmiiksi useiden tekemättömien asioiden takia. Lapseni varmasti aisti minusta sen kireyden ja oikein tuntui vielä lisää härnäävän minua. Minä sitten väsyneenä tiuskaisin lelujen siivoamisesta liiankin kovaäänisesti. Huomasin samantien että nyt sanoin turhan kovasti ja lapseni näytti niin surulliselta. Voi pee että olen surkea äiti, ajattelin jälleen kerran. Pyysin lapselta anteeksi itku silmässä mutta hän juoksi omaan huoneeseen ja tuli sieltä hetken päästä erään vanhan valokuvan kanssa. Kuvan nainen, nuori ja huoleton, hymyili sellaista aitoa viatonta hymyä, tietämättömänä kaikista tulevista murheista. Hämärästi tunnistin tuon naisen. Seuraava kysymys tuli herättämään minut. ”Äiti, miksi et hymyile enää tällä tavalla?” kysyi lapseni vakavan näköisenä. PAM, sanat syöksyivät kuin laukaus suoraan sydämeen.

Mietin tätä iltaa vielä lähes päivittäin, vaikka siitä on kulunut jo aikaa. Opinko tästä illasta mitään? Kyllä. Olen opetellut olemaan armollisempi itselleni, laskemaan hieman aitaa ja joskus menemään jopa sen ali. Ei ole niin vakavaa, vaikka kotona ei aina olisi niin siistiä, ei ole vaarallista jos välillä syömme kaupan pakastealtaan kalapuikkoja tai pinaattikeittoa. Ei ole väliä, vaikka jonain päivänä oma tukka harottaa suuntaan jos toiseen tai lapsen kengät näyttävät siltä, että olisivat uineet mutalammikossa. Tärkeintä on lämmin ja rakastava äiti ja koti.

Olen siis opetellut tarttumaan siihen kuuluisaan hetkeen. Nämä hetket ovat pieniä ja arkisia mutta sitäkin tärkeämpiä. Yksi yö lapseni tuli herättämään minut kertoen, että hänellä on pissahätä. Siinä vessasta tultaessa unen pöpperössä yritin jouduttaa tilannetta, että pääsen takaisin peiton alle mutta lapseni huomasi olohuoneen ikkunasta tuikkivat tähdet yötaivaalla ja jäi ihastelemaan niitä. Hetken ajan mielessäni kävi sanoa, että nyt pois ja takaisin nukkumaan mutta sitten hiivinkin lapsen viereen, nappasin kainaloon ja katsoimme muutaman minuutin täyden hiljaisuuden vallitessa tähtiä yötaivaalla. Hetki oli taianomainen. Siinä hetkessä olin täysin läsnä. En miettinyt tulevaa päivää enkä tehtäviä, oli vain minä ja lapseni sekä syksyinen tähtitaivas.

Elämä on lyhyt ja arvaamaton, seuraavasta päivästä ei ole kenelläkään takuuta. Juuri sen takia olisi niin tärkeä tarttua niihin pieniin hetkiin, tilanteisiin ja hymyihin. Ottaa lapsi kainaloon sohvalla ja suukottaa, huomata puussa kiipeilevä orava, joka kantaa suussaan tammenterhoa. Pysähtyä raollaan olevan oven taakse katsomaan ja ihastelemaan lapsen leikkiä. Koska sitä tämä elämä on, pieniä suuria hetkiä.

– Yksi huoltaja vaan

(kuva: Annie Spratt / Unsplash.com)

“Parempi yksin kuin huonon kaverin kanssa”

26.11.2019

Kuuma kesä sai parisuhteessa elävien ystävieni ja tuttavieni päähän, että minulle pitää löytää kumppani. Tavalla tai toisella. Tuntuu, että sinkku-äiti –statukseni muuttaminen on joillekin ihan päähän pinttymä.

Yksi tuttavani oli aivan mykistynyt kuullessaan, että en ole ladannut puhelimeeni Tinderiä. Itse en koe kumppanin hakemista mieluisaksi sovelluksella, jossa voit kertoa olevasi mitä tahansa. Olen liian skeptinen siihen puuhaan, en kuitenkaan uskoisi, että toinen on sitä mitä sanoo. Tuttavani oli puolestaan innoissaan ideasta, että voisimme yhdessä ladata minulle sovelluksen ja tehdä profiilini sinne. Sitkeästi vastasin ”ei”. Lopulta hän sanoi, että hän on hirveän kiinnostunut miten homma toimii Tinderissä, eikä itse voi ladata sovellusta, koska on naimisissa – mitä hänen miehensäkin siitä ajattelisi? Kerroin mielelläni auttavani kavereita monissa asioissa, mutta tähän en lähde, kysykööt joltakin muulta sinkkututtavalta. Olen kuulemma ainoa hänen sinkkukaverinsa, joten tässä asiassa hänen ainoa toivonsa. Nauroin, kiitin rehellisyydestä ja totesin itsekseni, että pohjimmiltaan hän ei halunnutkaan löytää minulle kumppania vaan tyydyttää oma uteliaisuutensa.

Skeptisyyteni vuoksi olen jo pitkään torpannut hyvän ystäväni sitkeät ehdotukset nettitreffi-palvelimiin profiilin luomisesta. Kuuma kesä villitsi hänetkin. Luulin hänen jo luopuneen ajatuksesta, mutta elokuun lämpimät pimeät illat herättivät ajatuksen hänessä uuteen lentoon. Hän kokeili uutta taktiikkaa ”Mieti miten ihana olisi istua ulkona lyhdyn valossa jonkun ihanan kanssa”. Tämä ihana, unelmienmies löytyisi hänen mukaansa ihan suit sait sukkelaan nettitreffien kautta. Skeptikko minussa näki juuri täydelliseltä vaikuttavan profiilin, unelmien tyypin, joka oli lapsirakas, mutta todellisuudessa tapaisin jotain aivan muuta. En innostunut ajatuksesta. Olipa pakko kysyä ystävältäni, montako ihanaa lämmintä iltaa hän oli nyt elokuussa viettänyt lyhdyn valossa halaillen miehensä kanssa. Onhan heidän yhteinen taipaleensa kestänyt jo parikymmentä vuotta. Eivät he kuulemma olleet ehtineet. Muljautin – kyllä, todella lapsellisesti – silmiäni ja huomautin, ettei skenaario siis ehkä toteudu vaikka vierellä olisi se kumppani. Lisäsin vielä, että hän voisi hoitaa romantiikan nälkäänsä omassa elämässään, ei minun.

Olen saanut myös ehdotuksia, että ystäväpariskunnat voisivat järjestää minulle ja heidän jollekin ystävälleen sokkotreffit heidän luokseen. Tämä ajatus miellyttää sikäli enemmän, että pääsisin oman ensimmäisen arvioni tekemään tyypistä livenä – ei jonkin palvelun julkisen profiilin kautta. Mutta olen näistäkin kieltäytynyt. Yksinkertaisesti ei niin hirveästi nappaa tällä hetkellä. Se juuri tuntuu olevan asia, mitä parisuhteessa elävien tuttavieni on niin vaikea käsittää. Erityisesti sellaisten, jotka ovat aikanaan löytäneet kerta laakista sen juuri oikean ja ovat vielä vuosikausien jälkeen yhdessä.

Kyllä, yhdenvanhemman taloutta pyörittäessä käy välillä mielessä, miten kiva olisi jakaa päivän tapahtumat jonkun aikuisen kanssa vaikka iltateetä juodessa. Arjessa on välillä tilanteita, joissa se toinen aikuinen, elämänkumppani, olisi kullan arvoinen. Joku, jonka kanssa voisi vuorotella lasten heittämiset ja hakemiset milloin minnekin. Olisihan se miellyttävää, että joku muu ripustaisi päivän viimeisen koneellisen pyykit narulle ja itse voisi jo mennä nukkumaan. Niin ja ah, se raha. Se raha riittäisi varmasti paremmin, jos laskuja maksamassa ja jääkaappia täyttämässä olisi kaksi kukkaroa.

Mutta… Poikani kirjoitti kerran lapun jääkaapin oveen. Siinä oli sydämiä ja luki ”ÄI-TI ON PO-MO!!” Hän halasi minua ja kertoi, että meidän perheessä on kaikkein paras ja ihanin pomo maailmassa. Minä olen se meillä joka vastaa päätöksistä ja arjesta. Itse asiassa koen sen hyvinkin elämää helpottavana tekijänä, ettei minun tarvitse neuvotella päätöksistäni kenenkään kanssa. Toki pidämme lasten kanssa perhepalavereita ja kysyn heidän mielipidettään monessa asiassa, mutta minä lopulta päätän. Minä räätälöin perheen aikataulut ja viime kädessä päätän viikonloppujen menot. Otan huomioon omat työni, lasten harrastukset ja kun aikaa jää, minun harrastukseni. Ei tarvitse huomioida toisen aikuisen iltamenoja tai mielenkiinnonkohteita. Kun lapset ovat menneet nukkumaan, minun ei tarvitse tuntea syyllisyyttä siitä etten anna aikaa toiselle istuessani koneella töitä tehden. Jos sattuu käymään niin harvinaisesti, että istunkin illalla sohvalle katsomaan telkkaria, voin katsoa sieltä tasan mitä itse haluan. Olenko tullut liian mukavuudenhaluiseksi? Koen vapauttavana sen, ettei minun lasten nukkumaan menon jälkeen tarvitse enää jakaa huomiotani kenellekään. Vain itselleni.

Entä sitten läheisyys ja lämpö? Kysyi ystäväni. Kyllä niitä välillä kaipaa. Mutta kun alan kasata vaa’an kuppeihin asioita, huomaan keksiväni enemmän niitä miksi minun on hyvä näin, ilman kumppania kuin kumppanin kanssa. Monien tuttavieni on vaikea käsittää tätä. Itse asiassa he, jotka ymmärtävät, ovat itsekin sinkkuja, yhdenvanhemman taloutta pyörittäviä. On oikeasti vaikeaa selittää asiaa sellaiselle, joka ei ole sinkku-vanhemman elämää elänyt. Lapsuudenystäväni erosi, kun hänen tyttärensä oli kuusivuotias. Silloin itse olin juuri mennyt naimisiin ja kysyin aikooko hän päästää elämäänsä vielä uuden kumppanin. Hän sanoi silloin minulle, että hän ei halua eikä jaksa ”mitään välimallin suhteita”. Sellaisia, joissa ollaan, koska toinen on ihan kiva ja kaikki on periaatteessa ok ja koska kaikki olettaa, että ollaan yhdessä. Olin hänen kanssaan samaa mieltä, että pelkän tavan vuoksi yhdessä olo tai siksi, että niin kuuluu tehdä, on typerää. Lapsuudenystäväni tytär on ihan kohta täysikäinen. Ystäväni on kaikki nämä vuodet ollut ilman kumppania. Keskustelimme aiheesta taannoin ja kerroin olevani väsynyt siihen, että niin monet automaattisesti olettavat sinkulla olevan haku päällä. Hän tiesi heti, mistä puhuin. Hän sanoi, että aika ajoin hän on haaveillut parisuhteesta. Tulimme yksissä tuumin siihen, ettei meistä kumpikaan ole valmis sekoittamaan oman elämän tasapainoa niillä ”välimallin suhteilla”, vaikka tyyppi olisi kuinka mukava. Jos se ei vie jalkoja alta, niin parempi jo valmiiksi välttää turhat sydänsurut ja tulevat mielenpahoittamiset. Elämä heittelee tasaisin väliajoin murheita ja haasteista muutenkin eteen.

Monet tuttavistani ovat kuulleet minun sanovat, että sillä, jolla on lapsia, on aina enemmän pelissä kuin yksinasuvalla sinkulla. Me sinkku-vanhemmat emme tee valintoja vain itsellemme, meidän täytyy ajatella myös lapsiamme. Lapset. Iso painava syy siihen, miksi olen paljon, paljon harkitsevampi kuin nuorena. Lapset ovat syy siihen, miksi en heittäydy vain katsomaan tuleeko jostain säädöstä jotain vai ei. Okei, moni sinkkuvanhempi allekirjoittaa kenties tämänkin: treffailu-innostuksen ja säätöjen puute voi johtua siitäkin, että se vaatii aina erityisjärjestelyjä lasten hoidollisesti.

Ystävien naittamisyrityksiä olen pohtinut useammista näkökulmista. Eikö heillä itsellään riitä aika hengailla sinkkuystävän ja sinkkuystävän lapsien kanssa, pääsisi helpommalla, kun sinkkuystävälläkin olisi kumppani? Onko heidän oma elämänsä jo niin urautunutta, että jännitystä elämään pitää keksiä sinkkuystävälle säpinää järjestämällä? Ehkä heidän on vain vaikea tajuta, että joku voi olla ihan tyytyväinen näin? Ottaisivatko he itse kumppanikseen ”jonkun vaan” ettei tarvitse arkea pyörittää yksin? Minä kysyin kauan sitten viisitoista vuotiaan suurella ihmetyksellä, miksi tätini oli aina vain sinkku, vaikka hän oli jo yli 25-vuotias. Tätini vastauksen olen ymmärtänyt kunnolla vasta myöhemmin: ”Parempi yksin kuin huonon kaverin kanssa.” Tätini odotti ja löysi sitten pari vuotta myöhemmin elämänsä miehen, he elävät nykyään mielenkiintoista arkea teinien kanssa.

Olen ihan tyytyväinen elämääni lasteni kanssa. Meillä on vilkas sosiaalinen elämä ja jaamme kiinnostukset pitkälti samoihin harrastuksiin. Hulluttelemme, rentoudumme ja elämme arkea tässä meidän onnellisessa perheessä. En ole ehdottomasti sitä mieltä ettei elämääni tule koskaan kuulumaan kumppania. Voi olla, että hän joka vie jalat altani kävelee vastaan jo huomenna. En aio etsimällä etsiä kumppania. Ainakaan tällä haavaa minulla ei riitä energiaa eikä kiinnostusta siihen puuhaan. Lähden ajatuksesta, että mikäli minulle on tarkoitettu joku sielunkumppani, joka saa myös kipinöintiä aikaan, hän kyllä tulee elämääni tavalla tai toisella.

Paula Närvä

kuva: rawpixel / Unsplash.com

Kun odotin sinua

21.11.2018

olit hippunen kultaa minun sydämeni alla.

Odotin näkeväni sinut neuvolan välkkyvästä ruudusta liikehtivänä kuvana heiluttelemassa makaronin kokoista jalkaa.

Odotin tuntevani tämän minijalan itsenäiset liikkeet mahani aaltoilussa.

Ja lopulta odotin jalkojesi pongahtavan luolasukellukselle matkallesi näkyvien ihmisten maailmaan, kultakeräksi syliini, kainalooni, maitoni ravintoon.

Kun odotin sinua

että heräisit päikkäreiltä, näyttäisit taas sen kaikensulattavan hymysi, oppimasi kierähdykset ja konttailut, ensimmäiset kaikki maailman asiat.

Kun odotin sinua päiväkodin eteisessä, kuravaatekiukuttelussa, etananihastelukotimatkalla, iltapuuroa lusikoimaan, vihdoin liittymään Nukkumatin sinisen auton kyytiin.

Kun odotin sinua koulusta kotiin, kaverilta kotiin, muskarista kotiin, parkkipaikoilla, eteisissä, toisten perheiden pihoilla, leikkikentillä, uimahallissa.

Kun odotin sinua teinimeiningeistä, nuorisoneuvolasta, myöhästyneisyydestä, ovenpaukahdusetäisyydeltä, pussikaljasta, poikakaverilta, rippileiriltä, nuoruustangon soinnuilta.

Kun odotin sinua

Odotin aina yksin

mutta en koskaan turhaan.

Odottamiseen etuoikeutettu äiti, mummu, diakoni, jonkuneksä, sisar, ystävä ja ihmettelevä ihmismeiju

kuva: Jonathan Smith / Unsplash.com

Sinä keskiviikkona Jeesus tuli meille

12.11.2018

Sinä keskiviikkona Jeesus tuli meille. Uskoakseni. En epäile hetkeäkään, etteikö tulija ollut Jeesus. Epäilen, oliko keskiviikko. Päivät ja yöt, arki ja pyhä sekoittuivat toisiinsa ihmeellisessä sumussa. En muista, koska olisin nukkunut. Keskosvauva oli juuri kotiutunut sairaalasta. Sillä ei ollut hajuakaan, mitä nukkuminen on. Miten olisi voinutkaan: se oli viettänyt elämänsä sairaalaosastolla, jossa joku tökkii jatkuvasti johonkin, laitteet piippaavat ja hoitajat juoksevat vuorokaudenajasta huolimatta. Nytkö pitäisi erottaa yö päivästä? Ja keskosparka söi! Se oli liimautunut tissiin kuin kirjamuovi Aapisen kanteen. Imi itseään saman kokoiseksi kuin täysaikaisena syntyneet ihmiset.

Vatsassa kasvoi samalla jo uusi vauva. Raskaus (ja imetys. Ja unenpuute) aiheutti väsymyksen, joka tuntui siltä kuin rekka ajaisi ylitse. Pahoinvointi ylitti jopa väsymyksen aiheuttaman sumun. Söin kahden ruokalajin aterioita: mustaherukoita suoraan pensaasta ja pakastettua mustikkakeittoa. Muuta en voinut edes kuvitella. Oksensin upeaa kirkkaanpunaista nestettä valtavissa kaarissa.

Kotona oli myös taapero. Sekin oli alkanut heräillä öisin, sillä se oli siskonsa sairaalajakson ajan herännyt rintapumpun rytmiin. Taapero oli viettänyt keskosvauva-ajan öisin kylppärin sohvalla ja laulanut rintapumpun tahdissa itsekeksimiään lauluja. Taapero tykkäsi herätä kello neljä virkeänä uuteen aamuun.

Kotona oli myös esikoululainen ja tokaluokkalainen. Onneksi. Tiesin kellonajan siitä, että taksi haki pojat kouluihin ja toi heidät kotiin. Jos taksi ei tullut, oli varmaan lauantai. Tiesin viikonpäivän, koska esikoulun aamupiirissä se oli kerrottu. Välillä toivoin, että joku olisi esikoulun aamupiirissä kertonut myös, mikä on vuosiluku, ikäni, nimeni ja kuka olikaan presidentti.

Sinä keskiviikkona Jeesus siis tuli. Paistoi jauhelihat ja laittoi makaronilaatikon uuniin. Puki tytöille haalarit ja leipoi ainakin triljoona hiekkakakkua. Otti ruoan uunista, syötti taaperon, pesi pöydän (ja taaperon), vaihtoi vaipat, antoi vauvan tissille ja kysyi: Tavataanhan taas keskiviikkona?

En muista pelastajani nimeä (enhän edes muistanut aina omaani), tiedän vain, että sen täytyi olla Jumalan lahja. Ihme, joka lähetettiin kotiini jokaisena keskiviikkona (?). Liljendalin kunta oli kuullut raskaana olevasta neljän lapsen yksinhuoltajasta. Vanhainkodin henkilökunta leikki hetken enttententten ja päätyi siihen, että paras Jeesus elämäämme olisi itsekin suurperheenemäntänä ollut vanhustenhoitaja. Keskiviikko(?)aamuisin hän saapui kirkonkylältä vanhalla rämisevällä autolla (Hei, Jeesus ratsasti aasilla!) ja pelasti. Joskus otin vauvan tissille, istuin parisänkyyn ja maksoin laskut. Sekin oli pieni Thaimaanmatka: joku vei taaperon ulos ja laittoi ruokaa, syötti ja pesi taaperon. Joskus vein isomman lapsen puheterapiaan tai lääkärille. Aika usein keskityin oksentamaan. Sekin oli mukavaa, kun sai tähdätä suoraan pönttöön ilman, että oli sylissä joku, jonka yli kaari piti saada.

Jaksoin pyykätä-imettää-tiskata-siivota-kylvettää-kuljettaa-lukea-leikkiä. (ja oksentaa ihan jäätävän määrän) sen ajatuksen voimalla, että jonain päivänä olisi taas keskiviikko. Tietäisin sen siitä, että Datsun rämisee pihaportille.

Essi Rantapää,
luokanopettaja, pappi ja suurperheen emäntä

kuva: Elizabeth Lies / Unsplash.com

Valinnan vaikeudesta

6.11.2018

kuva: Josh Applegate / Unsplash.com

Kun ihmisestä tulee lapsen vanhempi, elämänvalintoihin tulee uusi sävy.

Tai ainakin pitäisi tulla.

Valintojaan ei voi enää tehdä sillä perusteella, mikä itsestä on kivaa tai mielekästä. Ei edes sillä perusteella, mikä olisi periaatteellisesti oikein, moraalista tai eettistä. Valintoja alkaa määrittää se, mikä on lapselle oikein. Tai miten pitäisi tehdä. Tai mikä on se päätös, johon vain kykenee, vaikka tietää, ettei se ole paras mahdollinen kenellekään.

Virheensietokyky kasvaa kohisten, koska ei ole muuta mahdollisuutta. Vääriä valintoja tulee, eikä niitä voi jäädä vatvomaan. Kaikkia virheitään ei edes huomaa ennen kuin on myöhäistä. Sitten paikataan, jos on paikattavaa. Ja sitten vaan koppi seuraavasta tilanteesta ja uusia valintoja tekemään.

Ja niitä valintoja saa todella tehdä koko ajan: Mitä saa syödä ja mitä ei? Kertikset vai kestovaipat? Kotihoito vai päiväkoti? Harrastuksia vai ei ja kuinka paljon? Pitääkö tähän puuttua? Mitkä rajat, mitkä säännöt, mitkä tavat sopivat meille? Telkkaria, pelejä, käytöstapoja, kotitöitä… Mihin lapsi käyttää aikansa ja mihin minä käytän aikani? Miten olisimme hyviä ja onnellisia?

Jatkuvia valintoja, joita puolustaa itselleen ja muille. Toivottavasti myös ymmärrystä muiden toisenlaisista valinnoista.

Erityisen vaikeiden valintojen kanssa olen itse joutunut painimaan erotessani lapseni isästä. Onko ero oikea päätös? Miten lapsi sopeutuu? Miten arki ja elämä, tapaamiset, yhteys? Mikä on lapselle oikein? Entä meille vanhemmille? Kun toinen vanhemmista ei yllättäen kykenekään kantamaan vastuutaan, kuinka paljon minun on häntä vanhemmuudessa tuettava, jotta lapseni yhteys toiseen, läheiseen ja rakkaaseen vanhempaan säilyy? Kuinka vihainen saan olla, saanko purkaa sen exään? Kuinka paljon minun pitää häntä kannatella? Onko lapselle parempi nähdä isäänsä usein, mutta erittäin epäsäännöllisesti, vai harvoin mutta säännöllisesti? Jaksanko minä sellaista aikataulujen sovitusrumbaa?

Harrastuksia vai ei, kuinka paljon ja kenelle? Voiko lapsen ottaa treeneihin ja kokouksiin mukaan, kun hoitajaa ei vain ole? Mitkä rajat, mitkä säännöt, mitkä tavat sopivat meille? Miten ehdin kaiken, miten jaksan kaiken, mistä voin joustaa? Telkkaria, pelejä, käytöstapoja, kotitöitä – vaadinko lapselta liikaa vai liian vähän? Annanko hänelle oikeita eväitä elämään vai tuhoanko kaiken? Vihaako hän minua aikuisena?

Mihin lapsi käyttää aikansa ja mihin minä käytän aikani? Olemmeko onnellisia ja hyviä, omaan elämäämme sopivia?

Muilla ihmisillähän on aina mielipiteitään näistä. Suosituksia, ehdotuksia, saarnojakin olen kuullut. Ja minä vannon, teen parhaani sillä osaamisella ja ymmärryksellä, joka minulla on elämästä, yhteiskunnasta, itsestäni ja lapsestani. Kuten toivottavasti me kaikki, joilla on joku vastuullaan. Joskus parhaansa tekeminen tarkoittaa kipeitä päätöksiä. Joskus se mitä jaksaa ja pystyy, ei vastaa sitä mitä haluaisi. Joskus tulee tehtyä virheitä, isoja ja pieniä. Mutta myös onnistumisia, iloja, hyviä hetkiä ja kehitystä, joka palkitsee. Toiveena vain, että koko perheellä on hyvä olla. Ja että kokonaiskuva ajanjaksosta “lapsuus” jäisi jälkikasvun mieliin positiivisessa valossa.

Nelli Virtanen

kuva: Josh Applegate / Unsplash.com

Uusia alkuja

29.10.2018

Elämäni ei ole mennyt aivan kuin sen olin ajatellut menevän. Olin itse kasvanut suurperheessä ja olin ajatellut, että haluan itsekin useamman lapsen. Minulla oli koulutus, mahtava työpaikka, ihanat työkaverit, jatko-opiskelusuunnitelmat valmiina, oli ihana koti, rakkaita ystäviä, ihana mies, oli haaveita ja unelmia ja lopulta kaiken kruunasi lapseni syntymä. Kuulostaa täydelliseltä, eikö vaan? Mutta kuten elämässä yleensä, harvoin asiat menevät niin kuin suunnitellaan. Ilo lapsen syntymästä vaihtui suruun. Mieheni sairastui ja teki itsemurhan. Yhtäkkiä olinkin leski, pienen vauvan yksinhuoltaja ja koditon, kaikki unelmat ja haaveet romukopassa. Eihän tämän näin pitänyt mennä. Täytyi aloittaa alusta.

Vuodet ovat vierineet, tästä kaikesta on kulunut aikaa kohta 6 vuotta. Niihin vuosiin on mahtunut paljon vastoinkäymisiä, itkuja, surua, kiukkua, epätoivon hetkiä ja turhautumista. Mutta on niihin mahtunut myös paljon pieniä ilon hetkiä, naurua, onnistumisia ja rakkautta. En haaveile enää suurperheestä, minulle riittää yksi, mutta sitäkin rakkaampi lapseni. On ollut mahtavaa saada seurata hänen kasvuaan ja kehitystään, tämäkään ei aina omien sairastelujen aikana tuntunut itsestään selvyydeltä. Oli välillä vaikea iloita ensimmäisistä sanoista tai ensiaskeleista, kun oma masentunut mieli näki vain loputtomiin synkkyyttä. Kuitenkin lapsestani on kasvanut rohkea ja empaattinen haaveilija, oikea taiteilijasielu.

Olen tässä vuosien aikana huomannut miten vaikeaa on antaa itselleen arvoa ja kehuja, miten hienon lapsen olenkaan pystynyt tässä kaiken keskellä kasvattamaan. Miten hyvin olenkaan pärjännyt, vaikka välillä kaikki ympärillä murenee palasiksi. Ei ole helppoa elää nyky-yhteiskunnassa, opiskelussa ja työelämässä on kovat vaatimukset eikä paineet helpota lapsenkasvatuksen suhteenkaan. Joka päivä teen valintoja miettien onko tämä oikea ratkaisu. Usein unelmoin, että lapsellani olisi toinenkin vanhempi, jonka kanssa jakaa vastuun ja huolet. Yksinhuoltajana oleminen on raskasta. Vastuu aivan kaikesta on minulla. Se taakka tuntuu hartioilla joskus hyvin raskaana. Miljoona pientä asiaa päässä huutavat yhtä aikaa: muista eväät retkelle, muista vanhempainilta, uudet kumpparit, varaa lääkäriaika ja tietenkin lapsen juttujen päälle vielä omat asiat. Jääkaapin ovi on täyttynyt muistilapuista. Olen vuosien saatossa kokenut niin monia synkkiä epätoivon ja luovuttamisen hetkiä, tehnyt vain mieli heittää hanskat tiskiin ja ottaa loparit, lakata olemasta edes hetkeksi. Jotta saisi edes hetken olla rauhassa kaikilta vaatimuksilta. Mutta jotenkin aina sieltä synkkyydestä on noustu, aloitettu uudestaan. Ehkä se on juuri sitä kuuluisaa suomalaista sisua.

Aiemman elämän minä ja haaveet tuntuvat nyt kaukaisilta, nykyään haaveet ovat arkisempia. Esimerkiksi se kuuluisa Oma aika. Sitä tarvitsee jokainen ihminen. On ihanaa päästä yksin kaupoille, lenkille tai vaikka leffaan. Se piristää kummasti mielialaa ja parantaa arjessa jaksamista. Mutta oman ajan järjestäminen yksinhuoltajalle ei olekaan aivan helppoa ja mutkatonta. Kaikilla ei ole isoa tukiverkkoa ympärillään, jotka voivat auttaa. Isovanhemmat voivat asua toisella paikkakunnalla tai voivat olla vielä työelämässä. Kaikilla isovanhemmat eivät ole elämässä mukana, syystä tai toisesta. Sisaruksilla ja ystävillä on omat perheensä ja kiireensä, työt ja opiskelut. Itsellä usein tulee se ajatus, ettei kehtaa vaivata muita kysymällä lapsenhoitoapua, pitäähän minun nyt oman lapseni kanssa jaksaa ja pärjätä, piste. Onkin erittäin hienoa, että on tullut tällainen asia kuin LapsiArkki. Sinne voi turvallisin mielin viedä lapsen, tietää että hänellä on siellä kavereita ja turvalliset aikuiset, on puuhaa ja iltapala. Itse olen lähes aina mennyt lenkille sillä aikaa. Pitkä lenkki piristää omaa mieltä valtavasti ja arjen haasteisiin jaksaa taas hieman paremmin tarttua kiinni.

Jälleen kerran olen aloittamassa alusta. Koulu on tullut päätökseen ja on uusi ammatti opiskeltuna, edessä muutto uuteen kaupunkiin ja asuntoon. Sisällä kytee varovainen toivo tulevasta, että joku työllistäisi tämän sitkeän ja pirun sisukkaan yksinhuoltajan.

– Yksi huoltaja

kuva: Ben White / Unsplash